Kemikli Rampası Karabük Gerede karayolunda sürücülerin korkulu rüyasıdır. Kışın kar çilesinin, yazın ise trafik kazalarının yoğun yaşandığı ölümcül noktadır.
Karayolları Genel Müdürlüğü, ülkemizde en çok trafik kazalarının yaşandığı noktaları belirlemekte ve bu bölgelere “KARA NOKTALAR” olarak adlandırmaktadır.
Uzmanlarca belirlenen KARA NOKTALAR için yaz-kış, gece-gündüz yoğun olarak tedbirler alınmakta ve sürücüler uyarılmaktadır. Gerektiğinde yeni yatırımlar yapılarak trafik kazalarını en azamiye düşürülmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Kemikli Rampası 1966 yılında kurulan Kastamonu 15. Bölge Müdürlüğü yetki alanındadır.
Kastamonu’daki Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yetki alanı; Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Bartın ve Çankırı olmak üzere 5 ili kapsamaktadır.
15. Bölge Müdürlüğü’nün Kastamonu merkez ilçe ile birlikte 7 ilçede Şube Şefliği bulunmaktadır.
151. Şube Şefliği (Kastamonu), 152. Şube Şefliği (İnebolu), 153. Şube Şefliği (Safranbolu), 154. Şube Şefliği (Cide), 155. Şube Şefliği (Devrek), 156. Şube Şefliği (Bartın), 157. Şube Şefliği (Ilgaz)
Karabük ili Batı Karadeniz bölgesinin merkezi konumundadır. Kemikli Rampası Karadeniz’in giriş kapısıdır. Bolu dağı ne kadar önemliyse Kemikli Rampası da o kadar önemlidir.
Önemli bir ayrıntı olarak vermek gerekirse; Bolu Dağı (900) rakım, Kemikli Rampası ise (1325) rakımlıdır.
Yazın yaşanan yoğun trafik kazaları ve kış mevsiminde ulaşıma sürekli kapanması nedeniyle yetkililerin Kemikli Rampasına gereken önem göstermediği ortaya çıkmaktadır.
1966 yılında 15. Bölge Müdürlüğü kurulurken 53 yıl önceki siyasi, coğrafi, sosyal ve ekonomik konum dikkate alınmıştır.
1966 yılı ile 2019 yılı arasında çok değişimler olmuş en basit örnek olarak Karabük ve Bartın il statüsüne kavuşmuştur.
Karabük-Bolu il Sınırındaki konumu nedeniyle Kemikli Rampası Kastamonu’daki 15. Bölge Müdürlüğü kapsamından çıkartılmalı veya başka çare bulunmalıdır.
Bu bilgileri Karabük siyasetçileri dikkate alır çözüme ulaştırırlarsa yaşanan trafik kazalarında insanlar can vermez!…
534