Sosyal Medya, son yılların vazgeçilmezi.
Herkes önce bir direniyor. “Ne bu yahu, insanlar tuvalete gittiklerinin bile resmini koyacak nerdeyse” diye başlayan cümlelerle karşı çıkıyor.
Ama gücü zaman içerisinde hemen herkesi etkisine almaya başlayıp, sihirli bir küre gibi içine çekiyor insanları.
Kimi eski lise, üniversite veya taşındığı şehirdeki arkadaşlarını bulmak için başlıyor kullanmaya.
Kimi sosyal yaşam çevresini genişletmek için.
Kimi haberdar olmak için.
Herkesin kendince bir sebebi var. Bu yüzden de şu andaki istatistiklere göre dünyada “sosyal medya” haberleşme ağını kullanan insan sayısı artık milyarlar ile ölçülmeye başlıyor.
Evvelce sadece önce gazetelerden, ardından televizyonlardan, bilgisayarlardan ulaşılabilen haberler, olaylar, konular şimdi nerdeyse uyanık olduğumuz her dakika elimizin altında bulunan akıllı telefonlar ile anında bize ulaşabiliyor.
Sosyal Medya aynı zamanda insanlar arasındaki haberleşmeyi de sıkıntısız ve bedava haline getirmeye başlıyor.
Bayramlaşmalar, helalleşmeler, doğum, ölüm haberleri, kutlamalar evvelce ücretli alanlardan yapılırken artık sosyal medya üzerinden, ücretsiz ve inanılmaz bir dağıtım ağının içerisinde yapılabiliyor.
İster istemez böyle bir güç zaman içerisinde “reklam” ve “tanıtım” için de kullanılmaya başlanıyor. Amerika’da Facebook reklamlarının satışlardaki etkisinin gözle görülür bir şekilde arttığı gözlemlenmiş. Sıradan tanıtım ve dağıtım araçlarının kısıtlı olanakları yerine çok kısa bir zaman içerisinde, çok büyük kitlelere ulaşabilmek artık sosyal medya ile mümkün.
Üstelik sosyal medya araçlarını kullanırken insanlar kendileri ile ilgili her türlü bilgiyi bu kanalların kullanımına açtığı için bu tür tanıtım ve reklam çalışmalarının direk ilgili alan veya kişilere yapılabilmesi de mümkün artık.
Cinsiyetimiz, yaşımız, aile durumumuz başka bir bilgi girmesek de hemen her sosyal medya aracında belli.
Eğer biraz daha açık biri iseniz bildiğiniz yabancı diller, hangi filmleri seyredip, hangi kitapları okuduğunuz, hobileriniz ve hatta hangi yemekleri sevdiğinize kadar giden bir açılım var.
Üstelik bu siteleri kullanırken yaptığınız paylaşımlardan küçük bir çalışma ile her türlü davranışınız ve özelliklerinizi ortaya çıkartmak çok basit birkaç işlem ile mümkün olabiliyor.
Bu durumda da sattığınız ürün veya pazarladığını bir hizmet için direk olarak bunu kullanmaya yatkın kişilere ulaşabilmeniz mümkün, hem de standart medya reklamlarından çok daha ucuza ve çok daha kolaylıkla. İsterseniz kendiniz bile yapabiliyorsunuz. Sosyal medya sistemleri sizi yönlendirebiliyor bu tür çalışmalarda.
Bu durumda bizim gibi turistik yörelerde de kenti tanıtmak için bu medya organlarını kullanmak bir vazgeçilmez olmak durumunda.
Sırf kentte yaşayanların arkadaş guruplarını kullanarak dahi bırakın yüzbinleri, milyonları, milyarlarca kişiye ulaşmak mümkün.
Üstelik basit planlamalar ve çalışmalar ile kentimize ilgi duyabilen, daha önce tatilini veya zamanının bir kısmını burada geçirmiş kitlelere ve onlar gibi seyahat etmesini seven kitlelere ulaşabilmek sıradan bir işlem.
Ancak sosyal medya araçlarında aynı anda onbinler, yüzbinler, milyonlarca mesaj gidip gelirken sizin özel tanıtım mesajlarınızı ilgili insanlara ulaştırmak için biraz farklılıklar gerekiyor. “Yahu ben atayım da, ulaştığı milyonlarca insan arasında ilgili duyan yüzde bir de olsa ohoo amma çok kişiye ulaşmış olurum” düşünce tarzı anında size kaybettirecek bir tarz olarak karşımıza çıkıyor.
Bu yüzden tanıtım ve pazarlama amaçlı sosyal medya kullanımından kar elde etmek istiyor, faydalanarak kentinizin turizm atağına katkı sağlamak istiyorsanız işte o zaman devreye “tanıtım profesyonellerce yapılmalı” olgusu yeniden devreye giriyor.
Eğer burada eksik veya yanlış yaparsanız yapacağınız tanıtımın ters tepmesi olası. Bu yüzden hep diyoruz ya, Kuşadası gibi kentlerin uluslararası pazarlarda tanıtımı sıradan kuruluşlara değil, profesyonel ekiplere bırakılmalı.
“Bizim oğlan her saat sosyal medyada, başını kaldırmıyor, bu işlerden anlar” ile olmuyor bu işler!..
ALINTI /
http://www.sesgazetesi.com.tr/yazarlar/levent-vardar/sosyal-medya/1204
1222