Yaklaşık bir haftadır, gece gündüz bir program üzerinde çalıştım. Az çok internet sitesi nasıl yapılır, kodlar nedir bu konuda bilgi sahibiyim. Boş zamanlarımda kahvehaneye, oyun salonuna gitmektense oturup internet üzerinde bilgi araştırım. Zaten gün içersinde haber için sürekli internet ile haşır neşir oluyoruz. Mesleğim dışında bilgi noksanlığımı gidermek için teknolojinin bu güzelliğini kullanabilmek hem faydalı hem de zevkli oluyor.
HTML nedir, PHP ne işe yarar? Merak edip bakınca sanal âlemin apayrı bir arka dünyası ile karşılaştım. Az çok İngilizce bilgim bu arka dünyadaki kodları çözmemde yardımcı oldu.
Mesela basit bir örnek vereyim, ingilizce olarak table, tablo demek, aman karıştırmayın hani yağlı boya tablo falan değil… Teknik anlamda tablo dersem sanırım daha basit anlatmış olurum. HTML dilinde table hiçbir şey ifade etmiyor ama başına ve sonuna < > bu işaretler olduğun zaman bir tablonun başlatıldığını ifade ediyor.
Yani < table > şeklinde olacak, tabiî ki bu tablo başladıktan ve o tablonun içinde işlemler yapıldıktan sonra bitirilmesi gerek o zaman şu kodu kullanıyoruz; < /table >
Bir yazının ortalanması gerekiyor değil mi? Hemen yazının başına < center > yazıyoruz. Yazımız bittiğinde < /center > diye de eklemeyi unutmuyoruz.
Son bir örnek vereyim yazımın kalın olmasını istiyorum. “Karabük’ü ve Karabükleri çok seviyorum” ‘çok’ kelimesinin başına < b > ve sonuna < /b > yazıyoruz. Neden ‘b’ diye soracak olursanız; (Türkçesi –kalın) olan Bold’un b’sidir…
İşte yüzlerce kodlarla uğraşarak bir sistem geliştirdim. Karabük’ün hava kirliliği hangi düzeyde olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Bu sistemin ana kaynağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yasa nedeniyle hazırlattığı “Hava Kalitesi İzleme Ağı” dır. http://www.havaizleme.gov.tr/ internet adresinde her ilin hava kirliliği ölçüm sonuçları saat başı online anlık olarak yayınlanmaktadır.
Devlet kurumu illa hantal bir yapı oluşturacak, bakanlık sağ olsun bir sistem kurmuş ama hantal karmaşık bir sistem oluşturmuş. Karabük’ün hava kirliliğini öğrenebilmek için internet sitesinde oradan oraya gideceksiniz falan filan…
Çok iyi biliyorum biz habercilerin haricinde hiçbir Karabüklü o siteye girip Karabük’te hava kirliliği ne düzeyde diye merak edip girmez. Bu nedenle oluşturduğum sitenin interaktif olması gerekiyordu.
Sadeleştirdim, görsellik ekleyerek daha anlaşılabilir bir sayfa oluşturdum. Veriler bakanlık sitesinden otomatik olarak alınıyor. Hiç kimsenin müdahale etme şansı yok. Sayfaya giren hem bilgi sahip olacak, hem gerektiğinde düşüncelerini, yorumlarını yazabilecek. 24 saat benim o sayfayı ve hava kirliliğini kontrol etme şansım yok. Fakat bundan sonra değişik zaman dilimlerinde birçok takipçisi olacak ve çok ciddi kirlilik olduğunda bu durumu sosyal medyada paylaştığı zaman kamuoyu oluşmasında en büyük etken olabilecek.
Yani bundan sonra Karabüklülerin sorumluluğu var.
Kodlarla başladım ve sözü çok uzattığımın farkındayım. Böyle uzun yazı olunca nedense insanımız okumaz çeker gider…
Her neyse; Ezcümle www.batitv.com.tr internet sitesinin en üst sol tarafta Karabük Hava Kalitesi logosunu tıkladığınızda anlattıklarımı göreceksiniz…
3331